• info@tohtorille.fi

Metabolinen oireyhtymä uhkaa keskivartalolihavia | Tohtorille.fi

Metabolisella oireyhtymällä tarkoitetaan keskivartalolihavuuteen liittyvää terveyttä uhkaavien tilojen yhdistelmää. Metaboliseen oireyhtymään liittyy aina keskivartalolihavuus ja vähintään kaksi muuta terveyttä uhkaavaa häiriötä.

Mikä on metabolinen oireyhtymä?

Metabolisen oireyhtymän (MBO) katsotaan olevan kyseessä, kun henkilöllä on keskivartalolihavuuden (vyötärölihavuus) lisäksi vähintään kaksi seuraavista muutoksista: veren triglyseridien suurentunut määrä, HDL-kolesterolin pienentynyt määrä, kohonnut verenpaine tai sokeriaineenvaihdunnan häiriö (esim. diabetes).

Miehillä keskivartalolihavuudeksi katsotaan yli 94 cm vyötärön ympärysmitta, naisilla yli 80 cm vyötärö. Suomessa aikuisista miehistä yli kolmanneksella ja aikuisista naisista yli neljänneksellä voidaan katsoa olevan metabolinen oireyhtymä. Osalla metabolisesta oireyhtymästä kärsivillä voidaan todeta kaikki edellä mainitut muutokset, toisilla vain osa.

Metabolinen oireyhtymä syntyy vaikuttaa keskivartalolihavuuden lisäksi hyvin yleinen perinnöllinen alttius. Oireyhtymällä ei ole varsinaisia omia oireita, vaan oireet liittyvät MBO:hon liittyviin muutoksiin.

Metabolisen oireyhtymän vaarat

Metabolinen oireyhtymä on vaarallinen, sillä se lisää merkittävästi sydän- ja verisuonitautien riskiä. Riski on sitä suurempi, mitä useampia ja vakavampia muutoksia metaboliseen oireyhtymään kuuluu.

Monesti metaboliseen oireyhtymään liittyy myös rasvan kertyminen maksaan, jolloin maksa voi sairastua. Mahdollista on myös, että riski sairastua Alzheimerin tautiin lisääntyy metabolisen oireyhtymän myötä.

Metabolisen oireyhtymän hoito

Metabolisen oireyhtymän ensisijainen hoito on painonpudotus. Laihduttamalla ja vyötäröä kaventamalla rasvan määrä vatsaontelosta pienenee ja oireyhtymään liittyvät häiriöt paranevat tai lieventyvät. Elintapamuutoksiin tulisi kuulua niin ravinnon muutokset kuin liikuntakin. Liikunta itsessäänkin, ilman painonpudotusta, lievittää häiriöitä. Ravinnosta on hyvä vähentää tyydyttyneitä rasvoja sekä suolaa ja lisätä kuituja.

Painonpudotus laskee sekä verenpainetta että triglyseridien määrää verestä. Samalla hyvän HDL -kolesterolin määrä nousee. Myös verensokeriarvot laskevat laihdutuksen myötä.

Jos painonpudotus ei onnistu tai riitä, voidaan metabolista oireyhtymää hoitaa myös lääkkeillä. Lääkehoidon yhteydessäkin parasta on, jos painoa pystytään pudottamaan edes vähän. Lääkkeitä saatetaan joutua käyttämään useita, jos metaboliseen oireyhtymään liittyy monia ongelmia.

Parhaiten lääkehoidolla pystytään hoitamaan korkeaa verenpainetta ja diabetestä. Veren triglyseridien vähentämiseksi ja HDL-kolesterolin lisäämiseksi taas ei ole tehokasta lääkehoitoa.

Metabolinen oireyhtymä voidaan ehkäistä kokonaan säilyttämällä normaalipaino. Jos ylipainoa on jo, voidaan oireyhtymän riskiä pienentää laihduttamalla ja liikunnalla.

Lähteet:

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00045 http://www.terve.fi/metabolinen-oireyhtyma/metabolinen-oireyhtyma