• info@tohtorille.fi

Munasarjasyöpä on usein pitkään oireeton | Tohtorille.fi

Munasarjasyöpä on naisten toiseksi yleisin gynekologinen syöpä. Kaikista syövistä se on 10. yleisin. Munasarjasyöpä on usein pitkään oireeton ja sen ennuste on sen vuoksi huonompi kuin monien muiden syöpien.

Etsitkö gynekologia?

Munasarjasyövän oireet ja toteaminen

Usein munasarjasyöpä oireilee vasta, kun se on jo levinnyt vatsaonteloon. Oireita voivat olla vatsakivut, vuotohäiriöt, turvotus, väsymys ja laihtuminen. Joskus kasvain painaa virtsarakkoa tai suolta aiheuttaen virtsaamis- tai ulostamisvaivoja. Edennyt syöpä voi aiheuttaa myös muun muassa kipuja vatsassa ja alaselässä sekä yhdyntäkipuja.

Syöpä todetaan usein sattumalta gynekologisen tutkimuksen yhteydessä. Diagnoosia varten tehdään myös tarkka vatsan alueen tutkimus.

Gynekologinen ultraäänitutkimus on helpottanut munasarjasyövän diagnosointia. Kuvantamistutkimuksina voidaan käyttää myös tietokonekerroskuvausta, magneettikuvausta sekä verenvirtaustutkimusta. Lisäksi diagnosointivaiheessa voidaan verestä tutkia kasvainmerkkiaineet tai voidaan tehdä vatsaontelon tähystys (laparoskopia).

Munasarjoissa esiintyy myös paljon hyvänlaatuisia kasvaimia. Kaikista munasarjojen kasvaimista noin 15 % on pahanlaatuisia. Lisäksi kasvain voi olla niin sanottu rajalaatuinen kasvain, joka on välimuoto hyvän- ja pahanlaatuisesta kasvaimesta. Ohutseinäinen, yksilokeroinen kysta on yleensä hyvänlaatuinen. Pahanlaatuiseen kasvaimeen viittaa monilokeroisuus sekä sisäseinämän papillaariset rakenteet sekä vilkastunut verenkierto kasvaimessa.

Lopullista diagnoosia varten kasvaimesta otetaan myös kudosnäyte. Papa-kokeessa munasarjasyöpä ei näy.

Munasarjasyövälle altistavat tekijät

Munasarjasyövän riski kasvaa iän myötä. Eniten syöpää todetaankin 60–69 -vuotiailla naisilla. Muita altistavia tekijöitä ovat lapsettomuus, lapsettomuushoidot, pitkään jatkunut hormonikorvaushoito ja endometrioosin sairastaminen.

Perinnöllinen alttius munasarjasyövälle on harvinaista, mutta mahdollista. Geenivirheet BRCA1 ja BRCA2, jotka altistavat rintasyövälle, altistavat myös munasarjasyövälle. Näitä geenivirheitä kantaville suositellaan munasarjojen ja munanjohtimien poistoa, kun on täyttänyt 40 vuotta. Samoin paksusuolisyöpäoireyhtymä (HNPCC) on riskitekijä.

Munasarjasyöpää ei voi varsinaisesti ennaltaehkäistä. Synnytykset, ehkäisypillerien käyttö sekä sterilisaatio kuitenkin pienentävät riskiä sairastua munasarjasyöpään.

Munasarjasyövän hoito ja ennuste

Munasarjasyövän hoidossa on oleellista selvittää syövän levinneisyys. Mikäli kasvain on rajoittunut vain munasarjoihin leikkaushoito yksin saattaa riittää. Levinneen syövän hoidossa käytetään tavallisesti leikkauksen lisäksi solunsalpaajahoitoa. Sädehoitoa ei juurikaan käytetä munasarjasyövän hoidossa.

Leikkaushoidossa poistetaan yleensä munasarjojen lisäksi kohtu, munanjohtimet, umpisuoli, vatsapaita, näkyvät kasvaimet vatsaontelosta sekä aortan viereiset ja lantion imusolmukkeet. Joissain tapauksissa voidaan poistaa pelkästään munasarja, jossa kasvain on.

Uusiutuneen munasarjasyövän hoidossa käytetään yleensä solunsalpaajia. Leikkaushoito ei yleensä paranna uusiutuneet syövän ennustetta, mutta sitä voidaan käyttää oireiden hoitoon.

Munasarjasyövän ennuste on huonompi kuin monien muiden syöpien, koska se havaitaan yleensä vasta levinneessä vaiheessa. Mikäli syöpä on havaittu ennen kuin se leviää munasarjojen ulkopuolelle, sairastuneista noin 85 % on elossa viiden vuoden jälkeen. Ennuste huononee sitä mukaan, mitä pidemmälle syöpä on levinnyt. Jos syöpä on levinnyt vatsaontelon ulkopuolelle, maksaan ja keuhkoihin, vain noin 17 % sairastuneista on elossa viiden vuoden jälkeen. Keskimäärin noin 35–50 % munasarjasyöpään sairastuneista on elossa viiden vuoden jälkeen.

Etsitkö gynekologia?

Lähteet:

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00156 http://www.terve.fi/munasarjasyopa/munasarjasyopa https://www.kaikkisyovasta.fi/tietoa-syovasta/syopataudit/munasarjasyopa/ http://www.docrates.com/fi/syovan-hoito/munasarjasyopa