• info@tohtorille.fi

Ruusufinni (acne rosacea) on yleinen ihosairaus | Tohtorille.fi

Ruusufinni (acne rosacea) on yleinen, tulehduksellinen ihosairaus. Oireet vaihtelevat punoituksesta ihottumamaisiin muutoksiin kasvojen iholla. Ruusufinnille tavallista on, että oireet ilmenevät kausittain.

Ruusufinnin oireet

Ruusufinni, rosacea, alkaa yleensä kasvojen punoituksella, joka ilmenee erityisesti lämpötilan vaihdellessa, alkoholia tai kuumia juomia nauttiessa, mausteista ruokaa syödessä sekä sosiaalisesti jännittävissä tilanteissa. Punoitus häviää hitaammin kuin tavallinen punastus, ja punoitukseen voi liittyä poskien turvotus.

Tavallista on myös couperosa, eli hiussuonten laajentuminen erityisesti nenän ja poskien alueella, mutta toisinaan myös leuassa ja otsalla. Couperosa saa ihon näyttämään punakalta ja iho ärtyy helposti kasvojenhoitotuotteista.

Osalla ruusufinniä sairastavista iholle tulee runsaastikin aknen tapaisia märkäpäitä. Aknelle tyypillisiä komedoja ruusufinniin ei kuitenkaan kuulu. Märkäpäitä on etenkin kasvojen keskiosissa ja niiden koot vaihtelevat.

Noin viidesosalla ruusufinniin liittyy myös silmäoireita: silmien kuivuutta, näärännäppyjä, luomitulehduksia, silmäluomen luomirakkuloita tai sidekalvon tulehdusta. Silmäoireet eivät ole riippuvaisia iho-oireiden vakavuudesta vaan silmissä voi olla oireita, vaikka ihon oireet olisivat vähäiset.

Ruusufinnin oireet esiintyvät aaltoilevasti, välillä oireet pahenevat, toisinaan helpottavat. Usein oireilu on pahimmillaan kevättalvella ja helpoimmillaan loppukesästä.

Ruusufinnistä on myös harvinainen, pääasiassa miehillä esiintyvä muoto rinofyyma. Siinä nenän talirauhaset suurenevat saaden nenän kasvamaan kuhmuraiseksi. Suunympärysihottuma, perioraalidermatiitti, on samaa tautiperhettä kuin ruusufinni ja usein sitä pidetäänkin yhtenä ruusufinnin ilmenemismuotona.

Tyypillisesti rosaceaa esiintyy enemmän naisilla, yleensä noin 30–60 -vuotiailla. Sairauden puhkeaminen alle 20 -vuotiaana on harvinaista. Ruusufinnin aiheuttajaa ei tiedetä, mutta muun muassa perintötekijöillä ja hormoneilla on vaikutusta. Ihon eliöstöön kuuluvalla talipunkilla on epäilty olevan yhteys ruusufinniin, mutta varmistusta asialle ei ole saatu.

Ruusufinnin toteaminen

Ruusufinni todetaan yleensä oireiden perusteella. Verikokeista ei ole hyötyä diagnoosin teossa.

Joissain tapauksissa diagnoosi varmistetaan koepalalla, sillä ruusufinni voi muistuttaa muita ihosairauksia, esimerkiksi punahukkaa, tali-ihottumaa, aknea ja atooppista ihottumaa.

Ruusufinnin hoito

Ruusufinnin oireita voi itse helpottaa välttämällä äärimmäisiä sääolosuhteita. Pakkaselta kannattaa suojautua lämpimin vaattein ja huivin avulla ja suoraa auringonpaistetta on hyvä välttää. Alkoholin ja kuumien juomien välttäminen estää oireita.

Apteekista hoitoon voi ostaa reseptittä metronidatsoligeeliä- tai voidetta. Kortisonivoiteita ei tule käyttää, sillä ne voivat pahentaa sairautta.

Lääkäriin voi hakeutua, jos ruusufinni tuntuu ongelmalliselta ja itsehoito ei ole auttanut. Lääkäri voi metronidatsolin lisäksi määrätä muita hoitovoiteita tai -geelejä hillitsemään ihon punoitusta ja tulehdusta. Esimerkiksi atselaiinihappoa, pimekrolimuusia, takrolimuusia tai brimonidiinitartraattia sisältäviä tuotteita.

Joskus lääkäri määrää sisäisen tetrasykliinikuurin ja lääkekuuria voidaan jatkaa pitkäänkin. Vaikeissa tapauksissa ihotautien erikoislääkäri voi määrätä myös isotretinoiinikuurin, mutta yleensä pienemmällä annostuksella kuin aknen hoidossa. Couperosaa voi tarvittaessa häivyttää laserhoidolla.

Ruusufinniin liittyviä silmäoireita hoidetaan puhdistamalla luomireuna, kosteuttavilla silmätipoilla tai kromokligaattitipoilla. Lääkäri voi määrätä myös kuurin hydrokortisonia, antibioottia tai siklosporiinia sisältäviä silmätippoja tai -voidetta. Tetrasykliiniä voidaan käyttää myös silmäoireiden hoitoon.

Lähteet:

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00483 http://www.terve.fi/73991-ruusufinni-rosacea http://www.potilaanlaakarilehti.fi/tiedeartikkelit/ruusufinni-ja-perioraalidermatiitti-ndash-vaarattomat-mutta-viheliaiset/#.VvFG6uKLTRY