• info@tohtorille.fi

Tulirokko vaatii aina antibioottikuurin | Tohtorille.fi

Tulirokko on ainoa rokkotauti, joka vaatii hoidokseen antibioottikuurin. Tulirokon aiheuttaa streptokokkibakteeri. Tulirokkoa esiintyy erityisesti kouluikäisillä ja päiväkodeissa.

Tulirokko-oireet

Tulirokko on ryhmän A streptokokin aiheuttama tauti, johon liittyy nielutulehdus ja ihottuma. Ensimmäiset oireet ovat yleensä korkea kuume ja nielutulehduksen aiheuttama kurkkukipu. Oireisiin liittyy myös päänsärky ja yleinen huonovointisuus, pahoinvointi ja joskus oksentelu. Leukakulman imusolmukkeet ovat suurentuneet.

Nielutulehduksessa nielurisat näyttävät turvonneilta ja punaisilta, niissä on tavallisesti myös vaaleita peitteitä. Tulirokon alussa myös kielessä voi olla valkoista tai kellertävää peitettä, joka poistuu jättäen kielen punoittavaksi ja turpeaksi mansikkakieleksi.

Ihottuma alkaa kasvoilta ja niskasta, lukuun ottamatta suun ympärystä. Ihottuma leviää sitten muualle kehoon, varsinkin ylävartalolle, ja erottuu hyvin varsinkin rintakehässä, kainaloiden ympärillä ja vatsan alaosissa sekä nivusissa ja kyynär- ja polvitaipeissa. Ihottuma on punertavaa ja muistuttaa auringonpolttamaa. Ihottuma-alueella tuntuu pieniä näppylöitä, kuin iho olisi kananlihalla.

Ihottuma ilmestyy kahden vuorokauden sisällä kuumeen noususta. Se alkaa hävitä noin kolmen tai neljän päivän kuluttua. Noin viikon kuluttua taudin alkamisesta iho voi alkaa hilseillä suurina hiutaleina, varsinkin sormenpäistä ja nivusten alueelta. Hilseily voi jatkua yli viikon. Ihottuman aiheuttaa streptokokkibakteerin erittämä toksiini, eikä se ole vaarallista.     

Tulirokon hoito

Tulirokkoa epäiltäessä tulee aina hakeutua heti lääkärin vastaanotolle. Yleensä tauti voidaan todeta tyypillisten oireiden perusteella, mutta diagnoosi voidaan varmistaa myös nielun bakteeriviljelyllä tai streptokokki-pikatestillä. Mikäli tulirokkoa sairastavan perheessä muille nousee kuume ja on kurkkukipua, tulee myös heidän hakeutua lääkäriin hoitoon.

Tulirokkoa hoidetaan antibioottikuurilla. Ensisijainen lääkitys on penisilliini, yleensä 10 päivän kuurina. Lääkekuuri tulee syödä loppuun, vaikka oireet helpottaisivat jo aiemmin. Tulirokon ihottumaa ei tarvitse erikseen hoitaa.

Ennen tulirokko oli vakava tauti, mutta nykyään se on hyvin hoidettavissa. Jälkitaudit ovat nykypäivänä harvinaisia, mutta joskus tulirokon jälkitautina esiintyy esimerkiksi munuaisten tai sydämen tulehdus tai reumakuume.

Tulirokon ehkäisy

Tulirokkoon ei ole olemassa rokotetta ja se tarttuu melko helposti pisaratartuntana. Paikallisia tulirokkoepidemioita esiintyy muun muassa kouluissa ja päiväkodeissa. Taudin itämisaika on kolmesta viiteen vuorokautta.

Tartuntaa voi estää parhaiten hyvällä käsienpesulla, kun tulirokkoa on lähipiirissä. Kun antibioottikuurin aloittamisesta on kulunut 24 tuntia, tauti ei enää tartu. Lapsen voi viedä hoitoon tai kouluun tämän jälkeen, mikäli kuume on laskenut ja olotila muutenkin sen sallii.

Lähteet:

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00530 http://www.sairaslapsi.com/sairaudet/tulirokko http://www.terve.fi/73609-mita-tulirokko-on