• info@tohtorille.fi

Kohdunkaulan syöpä on maailman yleisin gynekologinen syöpä | Tohtorille.fi

Kohdunkaulan syöpä on maailmalla yleisin gynekologinen syöpä, ja Suomessakin kolmanneksi yleisin. Syöpäseulonta tapahtuu papa-kokeella, jolla voidaan havaita papilloomavirukset. Papilloomavirus on merkittävin tekijä syövän synnyssä.

Etsitkö gynekologia?

Kohdunkaulan syövän oireet

Kohdunkaulan syöpä havaitaan joskus papa-kokeessa jo ennen kuin se oireilee. Tavanomaisia varhaisvaiheen oireita ovat poikkeavat veriset vuodot, varsinkin yhdynnän jälkeen sekä verinen tai pahanhajuinen valkovuoto. Myöhäisemmässä vaiheessa tyypillisiä oireita ovat kivut alavatsassa ja ristiselässä sekä virtsaoireet.

Papilloomavirus ja kohdunkaulan syövän riskitekijät

Merkittävin riskitekijä kohdunkaulan syövän kehittymiselle ovat erilaiset papilloomavirukset (HPV, kondylooma). Syöpiä ei ilmeisesti synny juurikaan ilman papilloomavirusta. Viruksen tulehduttamana kohdunkaulan limakalvon normaalit solut alkavat muuttua pahanlaatuisiksi ja hoitamattomana voivat muodostua lopulta syöväksi. Infektion toteamisesta menee kuitenkin yleensä vuosia ennen syövän kehittymistä.

Papilloomaviruksia on useita kymmeniä erilaisia. Vain muutama viruksista aiheuttaa syöpää, ja kaikki syövän esiasteetkaan eivät etene syöväksi. Muut papilloomavirukset aiheuttavat lievempiä oireita, kuten syyliä ulkosynnyttimiin. Useimmat papilloomavirusten aiheuttamat infektiot paranevat itsekseen muutamassa vuodessa.  

Kohdunkaulan syövän riskitekijöitä ovat lisäksi aikaisin aloitettu sukupuolielämä, runsas seksikumppanien määrä itsellä tai kumppanilla, käymättömyys papa-kokeissa, tupakointi, ylipaino, diabetes, verenpainetauti sekä synnyttämättömyys.

Kohdunkaulan syövän ehkäisy

Kohdunkaulan syöpää voi ehkäistä ensisijaisesti käymällä säännöllisesti papa-kokeessa. Suomessa papa-kokeeseen kutsutaan 30–60 -vuotiaat naiset viiden vuoden välein. Joissain kunnissa kutsutaan myös 25 ja 65 -vuotiaat. Seulontakäynnit ovat ilmaisia.

Papilloomaviruksilta suojautuminen välttämällä tilapäisiä seksisuhteita ja käyttämällä kondomia pienentää myös syöpäriskiä.

Nykyään tarjolla on myös rokotteita papilloomaviruksen syöpää aiheuttavia alalajeja vastaan. Rokote olisi hyvä ottaa hyvissä ajoin ennen sukupuolielämän aloitusta. Rokotteita on markkinoilla kaksi, ja ne ovat olleet saatavilla muutaman vuoden ajan. HPV-rokote kuuluu myös kansalliseen rokoteohjelmaan, joten sen saavat ilmaiseksi kuudesluokkalaiset tytöt.

Kohdunkaulan syövät diagnosointi

Kohdunkaulan syövän diagnosoinnissa perustutkimuksia ovat gynekologinen tutkimus sekä papa-koe eli irtosolukoe. Papaseulonnan myötä diagnosoitujen syöpien esiintyminen on pienentynyt huomattavasti.  

Diagnoosi varmistetaan kohdunsuun tähystyksellä (kolposkopia) ja koepalojen otolla. Syövän levinneisyyden tutkimiseen voidaan lisäksi käyttää ultraäänitutkimusta ja magneettikuvausta.

Kohdunkaulan syövän hoito ja ennuste

Kohdunkaulan syövän hoidossa leikkaushoito on merkittävässä roolissa. Lisäksi käytetään solunsalpaajia sekä sädehoitoa.

Kohdunkaulan syövän leikkauksessa poistetaan yleensä koko kohtu. Nuorella naisella munasarjat voidaan jättää paikoilleen. Leikkauksen laajuuteen vaikuttavat syövän levinneisyys ja koko. Jos syöpä on hyvin paikallinen ja halutaan säilyttää mahdollisuus tulla raskaaksi, voidaan joissain tapauksissa tehdä niin sanottu säästävä leikkaus.

Kohdunkaulan syöpä havaitaan seulonnan ansiosta usein aikaisessa vaiheessa ja sen ennuste on hyvä. Kun syöpä on diagnosoitu varhaisessa vaiheessa, noin 90 % on elossa viiden vuoden jälkeen. Mitä levinneempi syöpä on, sitä huonompi ennuste. Kolmannelle asteelle levinneen syövän viiden vuoden elossaoloennuste on noin 35 %.

Etsitkö gynekologia?

Lähteet:

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00144 https://www.kaikkisyovasta.fi/tietoa-syovasta/syopataudit/kohdunkaulan-syopa/ http://www.terve.fi/kohdunkaulan-syopa/kohdunkaulan-syopa