• info@tohtorille.fi

Tippuri tarttuu suojaamattomassa seksissä | Tohtorille.fi

Tippuri on bakteerin aiheuttama sukupuolitauti. Tauti tarttuu suojaamattomassa seksissä ja on ollut viime vuosina yleistymässä Suomessakin. Tippuri tunnetaan myös nimellä gonorrea.

Tippurin aiheuttaja

Tippurin aiheuttaa Neisseria gonorrhoeae -bakteeri. Bakteeri tarttuu suojaamattomassa seksissä. Sukupuolielinten lisäksi bakteeri voi aiheuttaa tulehduksen peräsuolessa ja nielussa. Joskus bakteeri leviää käsien kautta myös silmään. Synnyttävä äiti voi tartuttaa myös lapsensa.

Suomessa tippuria todetaan vajaa 300 tapausta vuodessa. Noin puolet tartunnoista on saatu ulkomailla, esimerkiksi Venäjällä ja kaukoidässä. Tartunnat miesten välisestä seksistä ovat myös lisääntyneet.

Tippurin oireet

Miehillä tippurin itämisaika on lyhyempi kuin naisilla. Oireet alkavat viikon sisällä tartunnasta. Oireita ovat tihentynyt virtsaamisen tarve, kirvely virtsatessa sekä märän valuminen virtsaputkesta. Märkä on aluksi vaaleanharmaata, mutta muuttuu muutamassa päivässä kellertäväksi.

Miehillä tippuri voi levitä ylöspäin virtsaputkessa ja aiheuttaa virtsaputken kuroumia tai lisäkivestulehduksen. Erektiot voivat muuttua kivuliaiksi.

Naisilla taudin itämisaika on noin viikosta kolmeen viikkoon, ja oireet ovat usein lievempiä kuin miehillä. Oireina voi olla alavatsakivut, epämääräiset valkovuodot ja kirvely virtsatessa.

Myös naisilla tulehdus voi levitä ylöspäin ja aiheuttaa sisäsynnytintulehduksen. Tällöin oireina voivat olla alavatsakipu, jota tärinä pahentaa, valkovuodon lisääntyminen, veriset vuodot, kuume ja kohdun sekä sivuelinten aristus. Pahimmillaan sisäsynnytintulehdus aiheuttaa kohdunulkoisia raskauksia tai hedelmättömyyttä.

Anaaliseksissä saatu tippuritartunta peräsuolessa voi oireilla kutinalla, kirvelyllä ja limaisella vuodolla peräsuolesta. Oraaliseksissä tartunnan voi saada nieluun, jolloin oireita ovat suun kirvely, kurkkukipu ja suutulehdus. Silmään päästessään bakteeri aiheuttaa ärhäkän silmätulehduksen, joka ilmenee sidekalvon punoituksena ja märkimisenä.

Tippuri voi olla myös oireeton, jolloin sitä voi kantaa tietämättään.

Tippurin hoito

Tartuntaa epäillessä tulee hakeutua välittömästi tutkimuksiin ja pidättäytyä seksistä siihen asti, että tutkimustulokset valmistuvat. Testeissä on hyvä käydä esimerkiksi, jos on harrastanut suojaamatonta seksiä ulkomailla tai prostituoidun kanssa.

Tippuri voidaan todeta joko virtsanäytteestä tai tartunta-alueelta otetusta näytteestä nukleiinihappotestillä. Jos testi on positiivinen, tehdään vielä bakteeriviljely, jonka avulla suunnitellaan antibioottihoito. Jotkin tippurikannat ovat vastustuskykyisiä tietyille antibiooteille. Kun tippuri on todettu, tulee tutkia ja hoitaa myös tartunnalle altistuneet partnerit.

Tippurin hoitona käytetään antibiootteja. Usein käytössä on lihakseen pistettävä keftriaksoni kerta-annoksena. Hoidon onnistuminen varmistetaan uudella testillä noin 3–4 viikon kuluttua hoidosta. Siihen asti, että tauti on todettu parantuneeksi tulee ehdottomasti käyttää kondomia seksin aikana, mielellään myös liukuvoidetta. Sekä tutkimukset että hoito ovat Suomessa ilmaisia kunnallisissa hoitopaikoissa.

Kondomi on ainoa ehkäisykeino tippuriin. Tautia vastaan ei ole rokotetta. Tippuritartunnan voi saada uudelleen, jos ei huolehdi ehkäisystä.

Lähteet:

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00520 http://www.terve.fi/tippuri/tippuri https://www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/taudit-ja-mikrobit/bakteeritaudit/tippuri