• info@tohtorille.fi

Virtsaumpi on miehillä selvästi yleisempi kuin naisilla | Tohtorille.fi

Virtsaumpi tarkoittaa tilaa, jossa virtsarakko täyttyy, mutta virtsaaminen ei onnistu. Tila poikkeaa siitä, kun virtsaa ei erity rakkoon lainkaan, esimerkiksi kuivumisen vuoksi. Virtsaummen voi aiheuttaa moni eri syy, ja miehillä virtsaumpi on huomattavasti yleisempi kuin naisilla.

Etsitkö urologia?

Virtsaummen syy ja oireet

Äkillisesti syntynyt virtsaumpi on kivulias ja virtsaamisen tarve on kova. Vähitellen kehittyneessä virtsaummessa virtsaamispakko ei ole niin voimakas, sillä rakon seinämän hermot ehtivät turtua. Pitkään jatkuessa virtsaumpeen voi liittyä rakon ylivuodosta johtuva virtsankarkailu, mutta rakko ei kuitenkaan tyhjene.

Virtsaumpi on miehillä enemmän kuin kymmenen kertaa tavallisempaa kuin naisilla. Tämä johtuu anatomisista syistä. Tavallisin virtsaummen aiheuttaja on eturauhasen liikakasvu. Muita mekaanisia syitä voivat olla kasvaimet, virtsaputken kivet, rakon tai virtsaputken vamma tai kureuma. Joskus jopa vaikea ummetus voi aiheuttaa virtsaummen.

Muita syitä virtsaumpeen johtavia syitä voivat olla hermostovauriot, esimerkiksi selkäytimen vamman tai sairauden vuoksi. Virtsarakon hermotuksissa voi myös olla häiriöitä tai virtsaumpi voi olla jonkin leikkauksen jälkitila. Joissain tapauksissa alkoholi, lääkkeet, stressi tai jännitys voivat vaikeuttaa virtsaamista.

Virtsaummen hoito

Mikäli virtsaummen taustalla on jännitys tai stressi, voi pelkkä tilanteen rauhoittuminen ja rentoutuminen auttaa. Alkoholin tai lääkkeiden aiheuttama vaikeus virtsata laukeaa usein itsestään ajan kuluessa, kun alkoholin tai lääkkeiden vaikutus heikkenee. Jos virtsaaminen ei onnistu 6–8 tuntiin selvästä tarpeesta huolimatta, tulee kuitenkin aina hakeutua hoitoon.

Ensimmäisenä, helpottavana toimenpiteenä virtsarakko tavallisesti tyhjennetään katetroimalla. Äkilliseen virtsaumpeen katetrointi kerran voi olla riittävä hoito. Pitkäaikaisessa virtsaummessa rakkoon voidaan joutua asettaa pysyvämpi katetri.

Virtsaummen syy myös selvitetään aina, ja tarvittaessa hoitoa jatketaan syyn mukaisesti. Esimerkiksi eturauhasen liikakasvua hoidetaan muun muassa lääkityksellä ja kirurgisesti. Eturauhasvaivoista kärsivän miehen tulisi välttää liiallista alkoholin käyttöä, erityisesti oluen juontia.

Virtsaumpi naisella

Virtsaumpi on naisilla selvästi harvinaisempi kuin miehillä. Virtsantulon heikkeneminen ja kipu alavatsalla ovat naisen virtsaummen oireita. Miesten tapaan myös rakon ylivuotoa voi tapahtua.

Naisen virtsaumpi voi joskus syntyä alkuraskauden aikana, kun taaksepäin kallistuva ja kasvava kohtu vaikeuttaa virtsan kulkua. Vaihdevuosi-ikäisillä naisilla virtsaumpi voi johtua limakalvojen kuivumisen ja ohenemisen aiheuttamasta virtsaputken ahtautumisesta.

Harvinaisempia naisten virtsaummen syitä ovat lantion alueen kasvaimet ja kookas myoomakohtu. Joskus gynekologisen toimenpiteen tai synnytyksen aikana syntyy hermovaurio, joka aiheuttaa ohimenevän virtsaummen. Sairauksista ainakin MS-tauti ja diabetes voivat vaikuttaa virtsarakon hermostoon ja aiheuttaa virtsaamisongelmia.

Naisen virtsaummen hoito

Virtsaummen aikana rakko voidaan tuntea tunnusteltaessa alavatsaa. Virtsan määrä rakossa voidaan todeta ultraäänitutkimuksessa. Tutkimuksiin ja hoitoon on hyvä hakeutua aina ensimmäisen virtsaummen jälkeen tai virtsaamisen vaikeutuessa äkillisesti.

Äkillistä virtsaumpea voidaan naisillakin helpottaa esimerkiksi katetroimalla. Limakalvojen kuivumisesta ja ohenemisesta aiheutuvaa virtsaumpea voidaan hoitaa paikallisilla estrogeenivalmisteilla. Joskus tarvitaan myös virtsaputken laajennus muutaman kerran. Toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa.

Etsitkö urologia?